סרטן אשכים 07.12.2023

תפקידם של חלבוני קישור בפיזור גרורתי של גידולי אשכים

במחקר נמצא כי קיימים שינויים בתבניות הביטוי של חלבוני קישור מסוג בטא-קטנין, אי-קדהרין, גלקטין-3 אשר לא נצפים ברקמת אשכים תקינה

הדמיה של סרטן האשכים. צילום: שאטרסטוק

מרבית גידולי האשכים הם מסוג סמינומה. גידולים אלה מאופיינים בשגשוג מהיר ועם הסתברות גבוהה מאוד לפיזור גרורתי מרוחק. האינטראקציה בין תאי הגידול משחקת תפקיד חשוב בחודרנות וביכולת הפיזור הגרורתי, המתווכות בעיקר על ידי צברים של חלבוני קישור.

יש מעט מחקרים שבחנו את השינויים במולקולות בגידולי אשכים. מטרת מחקר זה היתה לבחון את הזיהוי האימונוהיסטוכימי והערכת פעילות של מולקולות קישור מסוג בטא-קטנין, אי-קדהרין וגלקטין-3 בסמינומות.

רקמה מגידול אשכים מסוג סמינומה נבדקה והושוותה לרקמת אשכים ללא גידול בתור מקרה ביקורת. הדגימות נאספו מ-30 נבדקים שעברו כריתת אשכים. אימונוהיסטוכימיה ומבדקי PCR בוצעו לצורך זיהוי בטא-קטנין, אי-קדהרין וגלקטין-3 וביטויים גנטיים שלהם.

תוצאות המחקר הדגימו כי ברקמה שנלקחה מגידול מסוג סמינומה נצפתה ירידה בביטוי ובאימונוריאקטיביות של חלבוני בטא-קטנין ואי-קדהרין, בהשוואה לרקמת אשכים בריאה.

גם ברקמה בריאה וגם ברקמת סמינומה נצפתה אימונוריאקטיביות של גלקטין-3, אך מיקומו היה שונה בין הקבוצות; ברקמה הבריאה החלבון נמצא בציטופלסמה ובאבוביות נושאות הזרע ואילו ברקמת הגידול מיקומו היה בעיקר באנדותל. הביטוי של הגן Lgals3 המקודד לחלבון גלקטין-3 היה גבוה יותר בסמינומה בהשוואה לרקמה שלא עברה שינוי ממאיר.

מסקנת החוקרים היתה כי חלבונים בטא-קטנין, אי-קדהרין וגלקטין-3 בסמינומות ממאירות יכולים להצביע על היבטים חדשים בהתפתחות סמינומות ובעקבות כך להוביל להבנה טובה יותר של הביולוגיה של גידולים אלה.

מקור:

Front. Oncol. Sec. Genitourinary Oncology Volume 13 - 2023 | doi: 10.3389/fonc.2023.1269637

נושאים קשורים:  בטא-קטנין,  אי-קדהרין,  גלקטין-3,  סרטן אשכים,  סמינומה,  חלבוני קישור,  גרורות,  מחקרים
תגובות
 
האחריות הבלעדית לתוכנן של תגובות שיפורסמו על ידי משתמשי האתר, תחול על המפרסם ועליו בלבד. על המגיבים להימנע מלכלול בתגובות תוכן פוגעני או כל תוכן אחר, שיש בו משום פגיעה או הפרת זכויות של גורם כלשהו