סוכרת והשמנת יתר, חלק ממרכיביה של התסמונת המטבולית (MetS), מהוות גורם סיכון לדליפת שתן (UI: urinary incontinence) ולמחלת כליות כרונית (CKD: chronic kidney disease). במחקר שממצאיו פורסמו בכתב העת The Journal of urology חוקרים מארה"ב בדקו נתונים מבוססי אוכלוסיה על מנת לבדוק קשרים בלתי תלויים וספציפיים למין בין MetS ללא סוכרת, עם או ללא השמנת יתר נלווית, לבין UI ו/או CKD.
עוד בעניין דומה
לצורך כך, החוקרים ערכו אנליזה על נתוניהם של 8,586 גברים ו-8,420 נשים בני 20 ומעלה, אשר נאספו מתוך National Health and Nutrition Examination Survey. מודלי רגרסיה לוגיסטית שימשו את החוקרים על מנת לבחון את הקשרים בין UI או CKD לבין סוכרת וארבעה פנוטיפים מטבוליים של השמנת יתר שאינם חולי סוכרת: ללא MetS/ ללא השמנת יתר, MetS/ ללא השמנת יתר, ללא MetS/ עם השמנת יתר ו-MetS/ עם השמנת יתר.
מודלי רגרסיה לוגיסטית רב-נומינלית שימשו את החוקרים לצורך הערכת הקשרים בין היארעות מקבילה של UI/CKD לבין השמנת יתר/ פנוטיפים מטבוליים.
מתוצאות החוקרים עולה כי משתתפים גברים עם MetS/ השמנת יתר הראו סיכויים גבוהים יותר ל-UI מכל סוג (1.25; רווח בר-סמך של 95% 1.00-1.57) ול-urgency UIי(UUI) (1.36; 1.03-1.80) בהשוואה למשתתפים שהיו ללא MetS/ ללא השמנת יתר. כמו כן, נשים שהיו MetS/ השמנת יתר הראו סיכויים גבוהים יותר ל-UI מכל סוג (2.16; רווח בר-סמך של 95% 1.76-2.66), stress UI (1.51; 1.21-1.87) ו-mixed UIי(1.66; 1.31-2.11) בהשוואה לפנוטיפ ללא MetS/ ללא השמנת יתר.
עוד עולה מתוצאות החוקרים כי הסיכוי להיארעות מקבילה של UI/CKD היתה גבוהה יותר באופן יחסי לכל מצב פרטני בקרב משתתפים חולי סוכרת וכן בקרב גברים עם פנוטיפ MetS/השמנת יתר ובנשים עם פנוטיפים של MetS, בהשוואה למשתתפים מאותו המין ללא השמנת יתר וללא MetS.
לסיכום, החוקרים הדגימו קשרים חדשים בין MetS/ השמנת יתר לבין UUI בקרב גברים ללא סוכרת וכן בין SUI לבין MetS והשמנת יתר אצל נשים ללא סוכרת. החוקרים מציינים כי הערכות הסיכויים ל-UI/CKD גדלו בעקבות השמנת יתר או MetS, בהשוואה לאלו שנמצאו עבור UI או CKD בלבד. עוד מוסיפים החוקרים כי שיפור ההבנה בנוגע לגורמים הניתנים לשינוי הנקשרים עם UI תסייע בהזדמנויות מניעה וטיפול.
מקור: