במסגרת מחקר אשר ממצאיו פורסמו לאחרונה בכתב העת Urology, ביקשו החוקרים להעריך את ההשפעה של כלי המציאות המדומה, Virtual Reality Deviceי(VRD, HypnoVR Strasbourg, France), על הכאב והחרדה של מטופלים העוברים ריסוק אבנים חוץ גופי ( extracorporeal shockwave lithotripsy – ESWL).
עוד בעניין דומה
במחקר הנוכחי נכללו סך של 30 נבדקים (גיל חציוני: 57 שנים [טווח בין-רבעוני: 51-60], BMI חציוני: 23 ק"ג\מ"ר [22-27]), אשר נשלחו לביצוע ESWL על רקע אבנים בדרכי השתן (גודל אבן חציוני: 5 מ"מ [6-12] וצפיפות אבן חציונית: 870 יחידות האונספילד [800-1100]).
מהמחקר הוצאו נבדקים עם אפילפסיה ועם מיגרנות. הריסוק בוצע עם ליטוטריפטר (Lithoskop; Siemens, AG Healthcare, Munich, Germany), בתדירות של 1 הרץ, 3,000 גלים בכל פרוצדורה. VRD החל לפעול כ-10 דקות לפני תחילת הפעולה.
התוצאים העיקריים של מחקר זה היו סבילות הכאב וחרדה הקשורה לטיפול. תוצאים אלה הוערכו בעזרת סרגל הכאב VASי(visual analogue scale), שאלון מקגיל לכאב המקוצר (McGill pain questionnaire – MPQ) והגירסה המקוצרת של שאלון הפחד הכירורגי (surgical fear questionnaire – SFQ). תוצאים משניים כללו, קלות השימוש ב-VRD ושביעות רצון המטופלים.
תוצאות המחקר הדגימו כי חציון אורך ההתקנה של VRD עמד על 6.5 [4-8] דקות. ל-22 מהמטופלים (73%) היו אבנים בכליות ול-8 (27%) באורטר. מתוך כלל הנבדקים, 20 (67%) עברו ESWL לראשונה. תופעות לוואי נרשמו במטופל אחד בלבד. 28 (93%) מהמטופלים דיווחו כי היו עושים שימוש חוזר ואף ממליצים על שימוש ב-VRD.
מתוצאות מחקר זה עולה כי VRD מהווה כלי ישים, יעיל ובטוח במהלך ביצוע ESWL. המטופלים מדווחים על תוצאים חיוביים בכל הקשור להפחתת כאב וחרדה. ישנו צורך במחקרי השוואה אשר יבחנו את השימוש ב-VRD אל מול כלים אחרים.